Wina z Portugalia
Wina Nasze najlepsze wina pochodzące z Portugalia.
Wina Nasze najlepsze wina pochodzące z Portugalia.
Wino o głębokim, rubinowym kolorze, aromat pełny, owocowy. Dobrze zbudowane, aromatyczne i eleganckie. Idealne do dziczyzny, wszelkiego rodaju serów i grilla.
Wino o jasnozłotym kolorze. Zapach owocowy z nutą tropikalną. W smaku świeże, o dobrze zbalansowanej kwasowości, długie. Polecane jako aperitif jak również jako towarzysz serów, ptactwa, ryb, owoców morza.
Wino z 10-20-letnich krzewów. Dojrzewa 3 lata w drewnianych beczkach, a następnie mieszane są wina z różnych zbiorów i filtrowane na zimno. Kolor słomkowo żółty, aromat świeży, cytrusowy oraz tropikalnych owoców ananasa i banana. W smaku dobrze zbalansowane i wyrafinowane, łagodne, z długim finiszem. Doskonałe jako aperitif. Podawać schłodzone (10ºC) z łagodnymi serami, suszonymi owocami, migdałami i oliwkami.
Wino z 10-20-letnich krzewów, dojrzewa 3 lata w drewnianych beczkach, a następnie mieszane są wina z różnych zbiorów. Kolor czerwony, bogaty aromat dojrzałych owoców. W smaku mocne i w pełni zbudowane, z długim i trwałym finiszem. Podawać w temp. 18ºC z owocowymi ciastami, suszonymi owocami, deserami i łagodnymi serami.
Wino z 10-20-letnich krzewów, dojrzewa 3 lata w drewnianych beczkach, a następnie mieszane są wina z różnych zbiorów. Kolor średnio brunatny. Aromat to połączenie owocowości młodego wina z aksamitnością i drzewnym zapachem starszego wina. W smaku miękkie, lekkie i dobrze zbalansowane. Podawać w temp. 18ºC jako wino deserowe lub nieco schłodzone jako aperitif. Doskonałe do serów, ciast, orzechów, suszonych owoców, deserów i słodyczy.
Wino o krystalicznej z zieloną nutą barwie. Aromat intesywnny z dominacją owoców tropikalnych i akcentem kwiatowym. W smaku owocwe, świeże, gładkie na końcu. Idelane do kuchni sródziemnomorskiej, chińskiej oraz jako aperitif. Podawać schłodzone.
Tradycyjne szczepy regionu, głównie Loureiro, Arinto. Wino o jasnym żółto zielonym kolorze. Aromat orzeźwiający z przewagą owoców tropikalnych i cytryny. W smaku owocowe, krągłe i orzeźwiające. Lekko musujące.
Wino o delikatnym aromacie, wygładzone i świeże. Wino z długoletnią historią w regionie Aveleda z łatwo identyfikowaną niebieską etykietą, która przedstawia jeden ze wspaniałych haftów z regionu Minho.
Wino o kolorze jasno cytrusowym, lekko musujące. Dość intesywny, owocowy smak. Nizezwykle wszechstronne, idealne jako towarzysz owoców morza, ryb jak również intensywnych i słodkich deserów. Niezwykle świeże, polecane dla młodych.
Wino Casal Garcia rose prezentuje się jako czyste, lekkie wino różowe. Jest winem bardzo owocowym, zdominowanym przez aromat malin i truskawek. W ustach dominują nuty czerwonych owoców równoważone przez subtelną kwasowość, co daje temu winu ogromną (ponadprzeciętną) świeżość. Solidna struktura wina i lekkie, harmoniczne zakończenie składają się na przyjemne wrażenie. Idealne jako letni aperitif oraz jako towarzysz dań rybnych, owoców morza lub lekkich sałatek. Zalecana temperatura podawania: 8-10 °C
Ściśle kontrolowana temperatura podczas procesu winifikacji powoduje, że wino ma lekko cytrynowy, jasny i czysty kolor. Z smaku wygładzone i delikatne, owocowe, niezwykle orzeżwiajace i lekko mineralne.
Kolor cytryny z zielonkawymi tonami. Aromat tropikalnych owoców z nutami kwiatowymi. W smaku owocowe, świeże z trwałym zakończeniem. Doskonałe ze skorupiakami, pieczoną rybą, grillowanym białym mięsem. Podawać w temperaturze 8º C.
Leżakowane przez 6 miesiecy w beczkach z francuskiego dębu. Wino o intensywnym kolorze, bardzo skoncentrowane. Wyrafinowane dzięki ciekawemu dobraniu szczepów Trinacdeira, Syrah, Alicante Bouchet i lfrocheiro. W smaku krągłe, wykwintne, korzenne, śliwkowe. Finisz zdecydowanie wytrawny. Idealne do steków.
Wino o barwie cytryny z zielonym połyskiem. W smaku intesywne, z domujacą nutą owoców tropikalnych, cytrusów i limonki. W smaku świeże, eleganckie i harmonijne. Idealne do ryb, kuchni sródziemnomorskiej, chińskiej, indyjskiej i afrykańskiej.
Wino leżakowane przez 9 miesiecy w beczce z francuskiego dębu. Kolor intensywnie rubinowy z brązowym przebłyskiem. Aromat zdecydowany, kwiatowy, czerwonych owoców i jagód. W smaku owocowe, delikatne, eleganckie z długim finiszem.
Ładna kompozycja odmian lokalnych, dla rześkiego wina z gorącej, środkowej Portugalii. Bical daje świeżość przypominającą Riesling, a Encruzado więcej ciała i nuty owoców cytrusowych. To podróż w nieznany zakątek Europy, warto spróbować do warzyw z patelni, kiełbasek, lub słonych przystawek w cieście francuskim.
Leżakuje przez 6 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Rubinowa barwa i ładny bukiet z wanilią i dojrzałymi owocami. Łagodnie taniczne na podniebieniu. W szczytowej fazie rozwoju.
Wino o bardzo ciemnym rubinowym kolorze. Zapach wiśni, ziemi i dębowej beczki. W smaku zrównoważone, soczyste z nutami malin i przypraw. Wprost idealne do steków.
Enolog: Carlos Lucas. Dojrzewanie: Metoda klasyczna, wtórna fermentacja 2 miesiące w temp. 15st. C. Winogrona były odszypułkowane i wyciśnięte w prasie. Następnie poddane fermentacji w stalowych zbiornikach w temp. 20 st. C. Leżakowane przez 12 miesięcy w piwnicy. Przed podaniem w temp. 7st. C. musi być przechowane w temp. 6 st C. Winno być podawane w szkle na wysokiej stopce i dobrej jakości. Bardzo eleganckie, świeże, dobrze zbalansowane
Leżakuje przez 4-6 miesięcy w beczkach z amerykańskiego dębu, potem przez min. 6 miesięcy w butelce. Łączy krzepką garbnikowość odmiany Touriga, z miękką owocowością. Nuty ciemnych owoców, na podniebieniu niezwykle żywe.
Dojrzewa przez 10-12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, następnie przez 6 miesięcy w butelce. Ładnie dojrzałe, posiada jeszcze kilkuletni potencjał. Aromaty czerwonych owoców, wzbogacone nutami beczkowymi (palona kawa, wanilia, cynamon). Na podniebieniu delikatnie garbnikowe, żywe, dzięki niezłej kwasowości. Eleganckie, z długim finałem. Pasuje szczególnie do czerwonych mięs i twardych serów. Idelane równiez do kuchni sródziemnomorskiej, chińskiej, indyjskiej i afrykańskiej.
Wino musujące o krystalicznym kolorze, aromat bardzo owocowy z dominacja cytrusów, wyczuwalne orzechy i herbatniki. W smaku owocowe, świeże, delikatne i bardzo eleganckie. Idealne jako aperitif i towarzysz delikatnych rybnych potraw, białego mięsa i deserów.
Wino musujące o aromacie owocowym z wyraźną nutą wiśni, truskawki i malin. W smaku owocowe, eleganckie, zharmonizowane. Idealne do dań kuchni śródziemnomorskiej, chińskiej i jako aperitif.
Białe słodkie – szczepy: Sercial, Verdelho, Bual i Malvasia (Malmsay). Madera to wulkaniczna wyspa portugalska, leżąca około 1000 kilometrów od brzegów Portugalii i 700 kilometrów od brzegów Afryki. Tu powstaje najbardziej znane, obok porto, wzmacniane wino portugalskie - madera. Jest produkowane ściśle wg tradycyjnej receptury z najlepszych gron. Przed butelkowaniem poddane procesom leżakowania i starzenia przez 3 lata w beczkach z francuskiego dębu. Złożony, intensywny smak. Idealne na aperitif, może służyć jako składnik aromatycznych sosów lub być serwowane do deserów i serów.
Produkowane ze starannie selekcjonowanych winogron rosnących w regionie Douro i starzone w dębowych beczkach, ma świeży i delikatny bukiet. Doskonale pasuje do suszonych owoców, deserów owocowych i melona.
Szczepy: Viosinho, Malvasia Fina, Fernao Pires
Zapach świeży, z nutą cytrusową typową dla win z Douro. W smaku orzeżwiające, owocowe. Doskonałe jako aperitif, do ryb, owoców morza, pizzy, makaronów i kuchni orientalnej. Doskonałe w temp. 8-10 st. C.
Szczepy: Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional
W zapachu czerwone owoce i przyprawy ukazujące delikatną macerację mającą na celu zachowanie typowych smaków szczepów. Zalecane do spożycia z tradycyjnyją portugalską i śródziemnomorską kuchnią, grillowanym mięsem, serami i tłustymi rybami. Serwować w temp. 16 st C. Leżakowane przez 4 miesiące w beczce z francuskiego i amerykańskiego dębu.
Vinha Maria Loureiro Arinto to wspaniałe portugalskie cuvee z białego wina wytwarzane z odmian winorosli Arinto ( 50%) i Loureiro ( 50%).
Barwa krystalicznie czysta z delikatnymi żółtymi odcieniami. W swiezym bukiecie dominują intesywne cytrusy z kwiatowymi nutami. równiez na podniebieniu wyczuwalne cytrusowe posmaki.
Doskonałe jako aperitif, idealne równiez do letnich posiłkow ze świezymi rybami.
Szczepy: Sercial, Verdelho, Bual i Malvasia (Malmsay). Madera to wulkaniczna wyspa portugalska, leżąca około 1000 kilometrów od brzegów Portugalii i 700 kilometrów od brzegów Afryki. Tu powstaje najbardziej znane, obok porto, wzmacniane wino portugalskie - madera.
Leżakujace w beczce przez conajmniej przez 3 lata wzmocnione, pełne ziół, kwiatów, szałwii z nutą miodu i konfitur. Na podniebieniu wino jest intensywne, kragłe i wygładzone.
Szczepy: Touriga Nacional, Aragones, Alfrocheiro
Wino młode i świeże.W smaku owcowe, harmonijne i dobrze zrównoważone. Doskonałe z pieczoną rybą, grillownaym białym mięsem, makaronami oraz delikatnymi serami. Serwować w temp. 10 st C.